Het proces


Voor de belangstellenden onder u, leggen we hier uit hoe het allemaal in z’n werk gaat.

Allereerst is daar het verwerkingsbedrijf. Daar brengen wij, tegen betaling, al onze dopjes naar toe. We worden betaald per kilogram verzamelde doppen.


Op diverse plaatsen hebben wij inzamelpunten. U kunt hier, afhankelijk van het soort inzamelpunt, op diverse tijden uw dopjes kwijt. Regelmatig maken wij een ronde langs de inzamelpunten om alle doppen op te halen. Deze doppen gaan vervolgens naar ons sorteercentrum. Omdat veel dopjes (plastic en metaal) bij elkaar worden verzameld en er ook andere vreemde voorwerpen tussen de dopjes zitten, zoeken wij alle dopjes handmatig uit. Een tijdrovende, maar overigens zeer gezellige bezigheid!

De dopjes worden allemaal in een grote kist gedaan. Aan de kant van de loopband zit een schuif. Wanneer de schuif opengaat komen de dopjes op de band terecht. Op de band scheiden wij razendsnel de dopjes, metalen dopjes en overige voorwerpen van elkaar. De plastic dopjes belanden via de loopband in een andere kist. De metalen dekseltjes en kroonkurken halen we er tussenuit en doen we in een emmer. De overige voorwerpen belanden in een andere emmer. Zodra de kist met de plastic dopjes vol is, wordt deze afgesloten en klaar gemaakt voor transport naar het verwerkingsbedrijf. De overige voorwerpen belanden bij het afval en de metalen dekseltjes en kroonkurken worden emmertje voor emmertje in een kist gedaan, tot ook deze vol is en klaar voor transport.


Dopjesactienederland staat overigens als vereniging in de boeken. Dat betekent dat wij wel winst mogen maken, maar dat de winst linea recta naar ons goede doel gaat. Al onze medewerkers zijn vrijwilligers en ontvangen geen enkele vergoeding voor hun goederen, diensten en/of tijd.